BlogΤραυλισμός: Οδηγός για Γονείς

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή της ομιλίας που χαρακτηρίζεται από διακοπές στην ομαλή ροή των λέξεων. Αυτές οι διακοπές μπορεί να περιλαμβάνουν επαναλήψεις ή παρατάσεις ήχων, συλλαβών ή λέξεων, και μπλοκαρίσματα όπου το παιδί προσπαθεί να μιλήσει αλλά δεν μπορεί να εκφέρει τον ήχο. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα ο τραυλισμός, καθώς η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί τις δυσκολίες του αποτελεσματικά.

Ποια είναι τα σημάδια του τραυλισμού;

Οι γονείς είναι σε θέση να παρατηρήσουν πρώτοι τα αρχικά σημάδια του τραυλισμού. Τα σημάδια αυτά μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί, αλλά κάποια από τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

     Επαναλήψεις ήχων και συλλαβών: Το παιδί μπορεί να επαναλαμβάνει τον πρώτο ήχο ή συλλαβή μιας λέξης, π.χ. «μ-μ-μπάλα».

     Παρατάσεις ήχων: Μια λέξη μπορεί να ξεκινά με μακρά προφορά του πρώτου γράμματος, π.χ. «μμμμ-πάλα».

     Μπλοκαρίσματα: Το παιδί προσπαθεί να ξεκινήσει να μιλά, αλλά δεν μπορεί να εκφέρει κανέναν ήχο για κάποιες στιγμές.

     Επαναλήψεις ολόκληρων λέξεων ή φράσεων: Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να λέει «θέλω θέλω θέλω να πάω».

     Σωματική ένταση: Μερικές φορές, η προσπάθεια του παιδιού να μιλήσει μπορεί να συνοδεύεται από σφίξιμο στους μυς του προσώπου ή το       λαιμό.

     Αποφυγή λέξεων: Το παιδί μπορεί να προσπαθεί να αποφύγει συγκεκριμένες λέξεις ή καταστάσεις όπου νιώθει ότι θα τραυλίσει.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από λογοθεραπευτή;

Αν και ο τραυλισμός μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως ξεκινάει μεταξύ των 2 και 6 ετών. Είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν προσεκτικά την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού τους και να αναζητήσουν βοήθεια από λογοθεραπευτή εάν παρατηρήσουν τα εξής:

  1. Διάρκεια των συμπτωμάτων: Αν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 3-6 μήνες.
  2. Αύξηση της έντασης ή της συχνότητας: Αν ο τραυλισμός γίνεται πιο έντονος ή πιο συχνός με την πάροδο του χρόνου.
  3. Ανησυχία ή απογοήτευση του παιδιού: Αν το παιδί αρχίζει να εκφράζει ανησυχία για την ομιλία του ή αποφεύγει να μιλήσει μπροστά σε άλλους.
  4. Οικογενειακό ιστορικό: Αν υπάρχει ιστορικό τραυλισμού στην οικογένεια.
  5. Σημαντική επίδραση στην επικοινωνία: Αν ο τραυλισμός επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνήσει αποτελεσματικά.

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι κρίσιμη!

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της περαιτέρω ανάπτυξης του τραυλισμού και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού στην επικοινωνία του.

Οι γονείς έχουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του παιδιού τους. Εάν ανησυχείτε για την ομιλία του παιδιού σας, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Η συνεργασία με έναν ειδικό μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού και να του δώσει τα εργαλεία για να επικοινωνεί με αυτοπεποίθηση και ευχέρεια.

What are you looking for?